30 Ekim 2012

Bayram Özel

Merhabalar..
Öncelikle herkesin geçmiş Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.
Yoğun bir tatil geçirdiğim için internete girme fırsatı elde edemedim.
Sizlerin de 6 günlük tatilinizin güzel geçtiğini umuyorum..
Unutmadan, bayram tebriği için gönderdiğiniz mail ve mesajlar için buradan da hepinize ve tüm dostlarıma çok çok teşekkür ederim.  

Evettt, günler öncesinden başladığımız bayram temizliklerimiz nihayet son buldu.
Her evde bütçemize, imkanımıza göre misafirlerimiz için yemekler ve ikramlıklar hazırlandı.
Allah kabul etsin ki kurbanlar kesildi, eşe dosta ve ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.
Kapıya gelen çocuklara kolonya,şeker,çikolata ikram edildi; mendil,çorap,toka gibi hediyeler verildi.
Ailece bayram gezmelerinde ve mezar ziyaretlerinde bulunuldu..

Böylelikle, (sadece büyükşehirde yaşamaktan mıdır bilinmez, eski bayramlarımızı imrenerek hatırlasak da) tatlı telaş ve yorgunluklarla; örf adetlerimize, dinimize uygun bir bayram geçirdik çok şükür..

Ben tabii ki, bulunduğum bayram ziyaretlerinin yanı sıra, evime konuk olan misafirlerim için büyük bir hevesle, tatlısından tuzlusuna yine birçok yiyecek hazırladım..
Ancak ne yazıkki telaştan imalatlarımın hepsinin resmini çekemedim :(

Özellikle tatil boyuncaki çay saatlerimize hazırladığım;
*  Toplamda oluştuğu 13 katının her katını kendim açarak yaptığım   "peynirli tepsi böreğimin"
*  Mayaladığım hamurun içine zeytin ve baharat koyarak yaptığım   "top hamur kızartmasının"
*  Yeşilliklerle süslediğim vazgeçilmez   "mercimekli köftenin"
*  Yanında meyve ve sos eşliğinde sunduğum   "yalancı tavukgöğsünün"
Yine kendim açarak yaptığım  "kıymalı gözlemenin"
*  "Amerikan salatasının"
*  Memleketim Samsun'umdan gelen haşhaşla yaptığım   "cevizli haşhaşlı çöreğin"
Diğer bayram tatlılarım olan   "kabak tatlısı"   ve  "şekerparenin"

ve yaptığım ana yemeklerin  (hünkar beğendi,  kıymalı yaprak sarma,  kıymalı karnıbahar,  etli ayşekadın, zeytinyağlı barbunya, kabak mücver,.. )
sizlere gösterebileceğim fotoğrafları malesef yok..

Ancak çok da eli boş sayılmam.. Buyursunlar efendim:
 

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Dolma  ( Patlıcan - Biber )

Patatesli Havuçlu Salata  (çok leziz ve çok sağlıklı bir salata)


veee şeker tadında bir bayram dileğiyle:

Islak Kek (arzuya göre üzerine hindistan cevizi veya pasta süsü ilave edilmektedir)

Islak Kek  (dilimli hâli)


Aşure   (içeriğindeki ve üzerindeki malzemeler arzuya göre değişebilmektedir)


Mozaik Pasta (Piramit Pasta)  - dilimlenmiş hâliyle


Mozaik Pasta

Mozaik Pasta   (üzerine hindistancevizi serpilmiştir)



                                  Her türlü soru ve yorumlarınız için:
                   adamutfak.evyemekleri@gmail.com  /  ESİN




23 Ekim 2012

Mutfakta Püf Noktaları

TUZU FAZLA KAÇAN YEMEKLERE..
Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

YAĞI FAZLA KAÇAN YEMEKLERE..
Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim bayat ekmek koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da çeksin. Böylece evinizdeki bayat ekmekleri de değerlendirmiş olursunuz. 

PATATES PİŞİRİRKEN...

Pişirme suyuna bir kaşık sirke
koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.

DOMATES SOYARKEN...

Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur.


HAMUR AÇARKEN...

Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir.


BEŞAMEL SOS HAZIRLARKEN...

Ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atılan beşamel sosun lezzeti güzelleşir.


PUDİNG YAPARKEN...

Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz.


JÖLE YAPARKEN...

Jöle yaptığınız kabı soğuk suyla yıkayıp içine ince bir tabaka bitkisel yağ sürüldüğü takdirde, jöleyi kalıptan çıkarmak kolaylaşır. Kalıp sıcakken etrafına ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletmek de iyi bir çözümdür.


PORTAKAL SIKARKEN...

Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.


SOĞAN SOYARKEN...

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı su dolu bir tasın içinde soyun.


DONDURULMUŞ GIDALAR ÇÖZÜLÜRKEN...

Dondurulmuş gıdalar çözülürken sıcak ortamda bulundurulmamalı. Bakteri ve mikrop üremesine neden olacak bu uygulama yerine, buzdolabının en alt rafında kendi kendine çözdürmeye bırakmak daha doğru olur.


MAYONEZ HAZIRLARKEN...

Mayonez hazırlarken sos kesilirse bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırparak yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.


BAYAT EKMEKLER...

Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra soğutarak bir kavanoza koyup çorbalarıda kullanmak üzere buzdolabında saklayabilirsiniz. Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de mümkündür. Ayrıca Bayatlamış ekmeklere yeniden tazelik kazandırmak için üzerlerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırınlamak yeterlidir.


LAHANANIN KÖTÜ KOKUSU...

Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur.

MISIR HAŞLARKEN...

Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz.


PATATES PÜRESİ YAPARKEN...

Patates pürenize değişik bir koku vermek için içine bir miktar hindistan cevizi atabilirsiniz.


PATLICAN PİŞİRİRKEN...

Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.


TAZE PATATES SOYARKEN...

Patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız, kabuklarını da daha kolay soyabilirsiniz.


LİMON SUYU...

Eğer limonu kullanmadan önce 1 dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz, suyundan daha fazla faydalanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde yuvarlayarak kesmeniz.

HAMURUNUZ KURUMASIN...

Bazı hamurişlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir. Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve kurur. Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle örtmeye özen göstermelisiniz.


KEK YAPARKEN...

Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.


ETİN LEZZETİ...

Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız işte size çok pratik bir yöntem: Etleri, 1 kahve fincanı süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımı ile ovun. 10-12 saat kadar buzdolabında bekletip, daha sonra pişirin.


SEBZELERİN VİTAMİNİ...

Sebzelerin pişerken vitaminlerini kaybetmemesi, sağlıklı beslenmek için çok gereklidir. Bunun için sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak, az miktarda tuzlu suda kısa süre pişirmek gereklidir. Ayrıca unutmamalısınız ki, en iyi pişirme şekli buharda pişirmek. Sebzeleri uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız.


BALIK TAZE Mİ?

Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur. Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze demektir.

YUMURTA KESERKEN...

Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız, kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Yumurtaları ıslak bıçakla kesin.


SOSLU MAKARNAYI ISITIRKEN...

Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz. Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk kalabilir. Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup (benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş olursunuz.


PATATESLERİNİZ FİLİZLENMESİN...

Patates kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca patates torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre geciktirecektir.


SARIMSAĞA ZEYTİNYAĞI KORUMASI...

Sarımsağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarmısağı bir seferde soyun. Sonra da zeytinyağı dolu bir kavonoza atıp, burada saklayın. Bu şekilde hem uzun süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize, salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz.


PEYNİRİ NASIL RENDELEYELİM...

Özellikle makarna ve hamurişlerine çok yakışan peyniri kolayca rendelemek için, buzluğa koyup burada 15 dakika bekletin. Bu işlemin ardından rendelemek de oldukça kolaylaşacaktır.

MANTARLARINIZ KARARMASIN...

Mantarla yemek hazırlarken, doğrandığı anda hemen kararması en büyük problemdir. Oysa ki mantarları tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz. Ayrıca mantarları muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın. Plastik torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur.


MAYDANOZ...

Maydanoz, yemeklere farklı bir aroma ve özel bir lezzet katar. Fakat maydanozu, yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin. Çünkü pişmiş maydanoz hem acımsı bir tat kazanır hem de vitaminini kaybeder.


YAĞ SIÇRAMASIN...

Kızartma yaparken yağın sıçraması hem cildinize zarar verebilir hem de etrafa. Eğer kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam tuz katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz!..Ayrıca kurutulmuş limon kabuklarını isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken kullanabilirsiniz.


SALÇAYA HAVUÇ TAKVİYESİ...

Salçanızın çok ekşi olduğundan şikayet ediyorsanız, kavanozun içine 1 adet havuç rendeleyin. Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir aroma katacaktır. 



* Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp, onları da koyabilirsiniz.

* Balın saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

* Sebze haşlarken kokmasın istiyorsanız; suya biraz tuz ve sirke ilave edip köpük oluşumunu gördükten sonra sebzeleri atın.

* Ellerinizde oluşan sarımsak kokusunu çıkarmak için ellerinizi tuzla ovalayıp ardından sabunla yıkayın. Kokunun gittiğini göreceksiniz.

* Etlerinizi kızartmadan önce muhakkak tavanın kızgın, etin oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Etleri sürekli çevirmeyin ki kurumasın.

* Yumurtanın taze olup olmadığını anlamak için bir kabın içine tuzlu su doldurup yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa tazedir suyun üzerinde ise bayattır.

* Balığı dondurucuya kaldırmadan önce limon sıkın. Çözüldüğünde oluşan kokunun etkisi çok azalmış olur.

* Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur.

* Fırınınıza sinmiş kötü kokular için; fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su dolu bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın, sonra soğutun.

* Maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamaktır.

* Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşır ve sulanır.
Kaşar peynirinin küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.

* Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.

* Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.

* Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.

* Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.

* Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.

* Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.

* Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.Böylece içleri de dağılmayacaktır.

* Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.

* Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.

* Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

* Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.

* Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

* Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.

* Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz.

* Eğer tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon.

* Hazırladığınız soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı kulanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir.

* Pasta yaparken katı yağ kullanacaksnız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir.

* Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın. 

* Börek, kurabiye, poğaça gibi evde kendi yaptığınız ürünleri pişirmeden plastik bir kutu, alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

* Pişireceğiniz sütün taşmaması için, sütü kaynatacağınız tencerenin dibine çok az su koymanız yeterlidir.

* Mantınızı tamamen pişirdikten sonra içine katacağınız bir miktar soğuk su, mantının erimiş ve yapışmış görüntü taşımasını önler, daha diri bir görünüm katar.

* Sarımsakların kabuklarını kolayca soymak için, kabuklarıyla beraber 20 dakika kadar sıcak suda bekletin. 

* Son anda yemeğe gelecek misafirinize pirinç pilavı yapacak zamanınız yoksa dert etmeyin. Her zaman uyguladığınız yöntem yerine, pirinci yıkayıp, soğuk suyla pişirmeyi denerseniz yarı yarıya zaman kazanmış olursunuz. 

* Yemek yaparken tuzunu, soğanı kavururken koyarsanız hem soğanlar çok çabuk pembeleşir hem de yemeğinizin lezzeti artar. 

* Buzdolabında gereğinden fazla kalarak pörsüyen yeşillikleri diriltmenin yolu yıkadıktan sonra 10-15 dakika kadar limonlu suda bekletmekten geçiyor. 

* Yazın ucuz ve lezzetliyken aldığınız domateslerin bir kısmını, daha sonra yemeklerinizde kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bunun birkaç yolu var. Kabuklarını soymadan tüm olarak saklayabileceğiniz gibi, kabuklarını soyduktan sonra kullanacağınız hale dönüştürüp saklamak gibi. Örneğin, yemekte kullanacaksanız, küp küp doğramak, sos ya da çorbada kullanacaksanız püre haline dönüştürmek. 

* Türk kahvesini, tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza boşalttıktan sonra içine 2-3 tane kesme şeker atın. Böylelikle kahve, bitinceye tazeliğini koruyacaktır.  

20 Ekim 2012

Mutfakta İlginç Tasarımlar Fotoları



                (çeşitli internet sitelerinden alıntılardır)
Ketçap/Mayonez Tabancası
Cam İçecek Fıçısı
Doğrama İşlemleri İçin Parmaklık
Tencereden Yemek Dökücü


Terazi


Sepetli Askılık

Çift Kupası ve Kurabiye Tabağı


hızlı içecek servisine..


kadeh

meyve sepeti

kuruyemiş tabağı

meyve dilimlemek için

muz dilimleme
2na7ngp
reçellik
çay bardağı  (Paşabahçe)


bıçak seti
bıçak seti
 
elektroşok tost makinası

bisküvi kutulu kupa

kedili kupa

limon spreyi
  

nihale
 
yemeği taşırmamak için

peçete önlük




pipet

poşet çaylık

yumurta kalıbı

yumurta ayırıcı

bardak

kadeh

Resim
sürahi
Resim
futbol kupa

Resim
golflü kupa

en ilginç tasarımlar
mısır ayıklayıcısı
i2opso
mısır ayıklayıcısı


Hayatı kolaylaştıran ilginç tasarımlar
ekmek kızartma ve çay makinası

en ilginç bardak tasarımları,ilginç bardaklar,,ilginç bardak tasarımları,bardak,kahve bardağı,çay bardağı,yaratıcı tasarımlar
bıyıklı kupalar


en ilginç bardak tasarımları,ilginç bardaklar,,ilginç bardak tasarımları,bardak,kahve bardağı,çay bardağı,yaratıcı tasarımlar
kahve çekirdekli kupa


en ilginç bardak tasarımları,ilginç bardaklar,,ilginç bardak tasarımları,bardak,kahve bardağı,çay bardağı,yaratıcı tasarımlar
gitarlı kupa
enstrümanlı kupalar

en ilginç bardak tasarımları,ilginç bardaklar,,ilginç bardak tasarımları,bardak,kahve bardağı,çay bardağı,yaratıcı tasarımlar
kalpli kupa

Çekiç,  Fındık kıracağı,  Karabiber değirmeni 

Fincan ve Uçtu uçtu kaşığı

yumurtalık

http://img705.imageshack.us/img705/1200/reeftsr3.jpg
poşet çaylık

İlginç Tasarımlar
sürahi

patates soyma tepsisi

mısır gevreği tabağı

meyvelik