TUZU FAZLA KAÇAN YEMEKLERE..
Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
YAĞI FAZLA KAÇAN YEMEKLERE..
Yağı fazla olan yemeğin üzerine iki dilim
bayat ekmek koyarak kapağını kapatın ki buharıyla birlikte yağını da
çeksin. Böylece evinizdeki bayat ekmekleri de değerlendirmiş olursunuz.
PATATES PİŞİRİRKEN...
Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
DOMATES SOYARKEN...
Domatesi kaynar suya daldırıp bıçağın tersini üstünde ağır ağır gezdirirseniz kabuğu kolayca soyulur.
HAMUR AÇARKEN...
Hamur açarken kirlenen mutfak tezgahları, üstüne tuz serpilip nemli bir bezle silindiğinde daha kolay temizlenir.
BEŞAMEL SOS HAZIRLARKEN...
Ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz, adaçayı ya da nane atılan beşamel sosun lezzeti güzelleşir.
PUDİNG YAPARKEN...
Puding soğurken üzerinin kaymak bağlamasını istemiyorsanız, daha sıcakken üzerine toz şeker serpebilirsiniz.
JÖLE YAPARKEN...
Jöle yaptığınız kabı soğuk suyla yıkayıp içine ince bir tabaka bitkisel
yağ sürüldüğü takdirde, jöleyi kalıptan çıkarmak kolaylaşır. Kalıp
sıcakken etrafına ıslak havlu sararak 1-2 dakika bekletmek de iyi bir
çözümdür.
PORTAKAL SIKARKEN...
Portakalın suyunu iyice çıkarmak için sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletin.
SOĞAN SOYARKEN...
Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı su dolu bir tasın içinde soyun.
DONDURULMUŞ GIDALAR ÇÖZÜLÜRKEN...
Dondurulmuş gıdalar çözülürken sıcak ortamda bulundurulmamalı. Bakteri
ve mikrop üremesine neden olacak bu uygulama yerine, buzdolabının en alt
rafında kendi kendine çözdürmeye bırakmak daha doğru olur.
MAYONEZ HAZIRLARKEN...
Mayonez hazırlarken sos kesilirse bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke
ile çırparak yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı
kesilen sosa çırparak yedirin.
BAYAT EKMEKLER...
Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra soğutarak bir
kavanoza koyup çorbalarıda kullanmak üzere buzdolabında
saklayabilirsiniz. Robottan geçirip galeta unu gibi tüketmek de
mümkündür. Ayrıca Bayatlamış ekmeklere yeniden tazelik kazandırmak için
üzerlerine su serperek bir folyo kağıt içinde 5-10 dakika fırınlamak
yeterlidir.
LAHANANIN KÖTÜ KOKUSU...
Lahananın pişme suyuna elma kabuğu katarsanız kötü koku hemen yok olur.
MISIR HAŞLARKEN...
Mısır haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker
atın. Yıkadıktan sonra mısır kabuklarını da koyabilirsiniz.
PATATES PÜRESİ YAPARKEN...
Patates pürenize değişik bir koku vermek için içine bir miktar hindistan cevizi atabilirsiniz.
PATLICAN PİŞİRİRKEN...
Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra
soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
TAZE PATATES SOYARKEN...
Patatesleri yıkarken bir bulaşık teli ile ovarsanız,
kabuklarını da daha kolay soyabilirsiniz.
LİMON SUYU...
Eğer limonu kullanmadan önce 1
dakika kadar sıcak fırında bekletirseniz, suyundan daha fazla
faydalanabilirsiniz. Bir diğer önerimiz de, limonu sert bir zeminde
yuvarlayarak kesmeniz.
HAMURUNUZ KURUMASIN...
Bazı hamurişlerinde kullanılan hamurları bir süre dinlendirmek gerekir.
Eğer hamuru ağzı açık bir şekilde bekletirseniz, üzeri kabuk tutar ve
kurur. Bunun için bekletme süresi boyunca, üzerini nemli bir bezle
örtmeye özen göstermelisiniz.
KEK YAPARKEN...
Kekin çökmemesi için, fırına koymadan önce hamuru kalıba döküp 20 dakika kadar dinlendirmek yararlı olur.
ETİN LEZZETİ...
Izgara yaptığınız ya da kavurduğunuz etlerin daha lezzetli olmasını
istiyorsanız işte size çok pratik bir yöntem: Etleri, 1 kahve fincanı
süt, 1 kahve fincanı soğan suyu ve 1 kahve fincanı zeytinyağı karışımı
ile ovun. 10-12 saat kadar buzdolabında bekletip, daha sonra pişirin.
SEBZELERİN VİTAMİNİ...
Sebzelerin pişerken vitaminlerini kaybetmemesi, sağlıklı beslenmek için
çok gereklidir. Bunun için sebzeleri yıkadıktan sonra suda bırakmamak,
az miktarda tuzlu suda kısa süre pişirmek gereklidir. Ayrıca
unutmamalısınız ki, en iyi pişirme şekli buharda pişirmek. Sebzeleri
uzun süre pişirmekten ise mutlaka kaçınmalısınız.
BALIK TAZE Mİ?
Taze balığın gözleri parlak ve dışarı çıkık olur.
Pulları parlak ve gövdesine sıkıca yapışıktır. Solungaçları ise kırmızı
ya da pembedir. Eğer balığı alıp eve getirdikten sonra tereddütleriniz
varsa, soğuk su dolu bir kaba koyun. Balık hemen dibe çöküyorsa taze
demektir.
YUMURTA KESERKEN...
Yumurta salatası yaparken, yumurtaları parçalamadan kesemiyorsanız,
kullanacağınız bıçağı önceden sıcak suya koyup ıslatın. Yumurtaları
ıslak bıçakla kesin.
SOSLU MAKARNAYI ISITIRKEN...
Özene bezene hazırladığınız makarna sosunu ısıtırken zorlanabilirsiniz.
Mesela tencerenin dibi tutabilir ya da alt tarafı ısınıp üst kısmı soğuk
kalabilir. Oysa ki makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içine koyup
(benmari usulü), bir süre ocakta bekletirseniz, bu sorundan kurtulmuş
olursunuz.
PATATESLERİNİZ FİLİZLENMESİN...
Patates kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Ayrıca patates
torbasına atacağınız 1 adet elma da, yine filizlenmeyi uzun süre
geciktirecektir.
SARIMSAĞA ZEYTİNYAĞI KORUMASI...
Sarımsağa ihtiyacınız olduğu anlarda kabuğunu ayıklamaktan
sıkılıyorsanız, fazla miktarda sarmısağı bir seferde soyun. Sonra da
zeytinyağı dolu bir kavonoza atıp, burada saklayın. Bu şekilde hem uzun
süre muhafaza etmiş hem de içinde bulunduğu yağla yemeklerinize,
salatalarınıza ayrı bir lezzet kazandırmış olursunuz.
PEYNİRİ NASIL RENDELEYELİM...
Özellikle makarna ve hamurişlerine çok yakışan peyniri kolayca
rendelemek için, buzluğa koyup burada 15 dakika bekletin. Bu işlemin
ardından rendelemek de oldukça kolaylaşacaktır.
MANTARLARINIZ KARARMASIN...
Mantarla yemek hazırlarken, doğrandığı anda hemen kararması en büyük
problemdir. Oysa ki mantarları tuzlu ve limonlu suda 5 dakika bekletip
daha sonra pişirirseniz, böyle bir sorun kalmaz. Ayrıca mantarları
muhafaza ederken kese kağıdında ve buzdolabında saklayın. Plastik
torbalardan ise uzak durun çünkü yapış yapış olur.
MAYDANOZ...
Maydanoz, yemeklere farklı bir aroma ve özel bir lezzet katar. Fakat
maydanozu, yemeği ateşten almadan önce katmaya dikkat edin. Çünkü pişmiş
maydanoz hem acımsı bir tat kazanır hem de vitaminini kaybeder.
YAĞ SIÇRAMASIN...
Kızartma yaparken yağın sıçraması hem cildinize zarar verebilir hem de
etrafa. Eğer kızartma yapacağınız sıvıyağın içine bir tutam tuz
katarsanız, yağın tavanın dışına çıkmasını da önlemiş olursunuz!..Ayrıca
kurutulmuş limon kabuklarını isli ve yağlı mutfak eşyalarını ovarken
kullanabilirsiniz.
SALÇAYA HAVUÇ TAKVİYESİ...
Salçanızın çok ekşi olduğundan şikayet ediyorsanız, kavanozun içine 1
adet havuç rendeleyin. Hem ekşiliği alacak, hem de içine farklı bir
aroma katacaktır.
* Mısırları
haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker
atın. Ayrıca mısır kabuklarını da yıkayıp, onları da koyabilirsiniz.
* Balın
saf olup olmadığını anlamak için, baldan bir kaşık alıp soğuk suda
ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.
* Sebze haşlarken kokmasın istiyorsanız; suya biraz tuz ve sirke ilave edip köpük oluşumunu gördükten sonra sebzeleri atın.
* Ellerinizde
oluşan sarımsak kokusunu çıkarmak için ellerinizi tuzla ovalayıp
ardından sabunla yıkayın. Kokunun gittiğini göreceksiniz.
* Etlerinizi kızartmadan önce muhakkak tavanın kızgın, etin oda sıcaklığında olduğundan emin olun. Etleri sürekli çevirmeyin ki kurumasın.
* Yumurtanın
taze olup olmadığını anlamak için bir kabın içine tuzlu su doldurup
yumurtayı suya bırakın. Yumurta kabın dibinde yatay halde duruyorsa
tazedir suyun üzerinde ise bayattır.
* Balığı dondurucuya kaldırmadan önce limon sıkın. Çözüldüğünde oluşan kokunun etkisi çok azalmış olur.
* Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız eti pişirmeden önce limon suyuna bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve lezzetli olur.
* Fırınınıza sinmiş kötü kokular için; fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su dolu bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın, sonra soğutun.
* Maydanoz, dereotu, nane gibi çok çabuk bozulan yeşillikleri hiç zayi etmeden kullanmanın yolu; yıkadıktan sonra kesip buzlukta saklamaktır.
* Kuru soğanı önceden doğrayıp buzlukta saklamayın. Tadı acılaşır ve sulanır.
Kaşar peynirinin küflenmemesi için; önce kağıt mutfak havlusuna sarın, sonra poşete koyun.
* Hazırladığınız
kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz
tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
* Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
* Patlıcanları
pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten
geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
* Tart
hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için;
hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
* Patates
pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar
hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
* Kahvaltı
ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli
olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz
şeker katın.
* Cevizlerin
kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun
içerisinde bekletin.Böylece içleri de dağılmayacaktır.
* Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
* Yumurtaların haşlanırken çatlamaması için, kaynatma suyuna bir çorba kaşığı sirke koyun.
* Fırında patates yapmadan önce , 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.
* Kullanılmış
limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde
buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken
elinizin altında hazır bulunur.
* Kabarık
bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay
kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave
edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
* Sarımsak doğrarken bıçağa yapışmasını istemiyorsanız, kesme tahtasına biraz tuz serpiştirin.
* Yeni bir yemek tarifi denerken, yemek kitabınızı şeffaf bir torbanın içerisine geçirirseniz, onu kirletmemiş olursunuz.
* Eğer
tencere kapağınızın tutucağı kırıldıysa onun yerine şarap mantarı
geçirebilirsiniz. Böylece hem tutacak görevi yapacak, hem de izalasyon.
* Hazırladığınız
soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağı
kulanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru
değildir.
* Pasta
yaparken katı yağ kullanacaksnız onu rendenin kalın tarafı ile
rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay
işlenir.
* Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.
* Börek,
kurabiye, poğaça gibi evde kendi yaptığınız ürünleri pişirmeden plastik
bir kutu, alüminyum folyo ya da buzdolabı poşetinde derin dondurucuda
saklayabilirsiniz.
* Pişireceğiniz sütün taşmaması için, sütü kaynatacağınız tencerenin dibine çok az su koymanız yeterlidir.
* Mantınızı
tamamen pişirdikten sonra içine katacağınız bir miktar soğuk su,
mantının erimiş ve yapışmış görüntü taşımasını önler, daha diri bir
görünüm katar.
* Sarımsakların kabuklarını kolayca soymak için, kabuklarıyla beraber 20 dakika kadar sıcak suda bekletin.
* Son
anda yemeğe gelecek misafirinize pirinç pilavı yapacak zamanınız yoksa
dert etmeyin. Her zaman uyguladığınız yöntem yerine, pirinci yıkayıp,
soğuk suyla pişirmeyi denerseniz yarı yarıya zaman kazanmış olursunuz.
* Yemek yaparken tuzunu, soğanı kavururken koyarsanız hem soğanlar çok çabuk pembeleşir hem de yemeğinizin lezzeti artar.
* Buzdolabında
gereğinden fazla kalarak pörsüyen yeşillikleri diriltmenin yolu
yıkadıktan sonra 10-15 dakika kadar limonlu suda bekletmekten geçiyor.
* Yazın
ucuz ve lezzetliyken aldığınız domateslerin bir kısmını, daha sonra
yemeklerinizde kullanmak üzere derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bunun birkaç yolu var. Kabuklarını soymadan tüm olarak
saklayabileceğiniz gibi, kabuklarını soyduktan sonra kullanacağınız hale
dönüştürüp saklamak gibi. Örneğin, yemekte kullanacaksanız, küp küp
doğramak, sos ya da çorbada kullanacaksanız püre haline dönüştürmek.
* Türk
kahvesini, tazeliğini ve kokusunu kaybetmemesi için paketi kavanoza
boşalttıktan sonra içine 2-3 tane kesme şeker atın. Böylelikle kahve,
bitinceye tazeliğini koruyacaktır.