29 Ocak 2013

Kırmızı Lahana Salatası ile Zeytinyağlı Barbunya

         İlk yemeğim sıfır yağlı, sağlıklı ve görseli şık bir salata..
         Önce lahananın gazı ve acısı çıkartılır :) Sonra da sosuyla buluşturulurr..
Kırmızı Lahana Salatası
      Bu güzel güller ise Allahın bize bahşettiği bu faydalı nimetin sunduğu bir başka güzellik.. 
      Bir de şööyle profilden:


    Peki nedir kırmızı lahananın faydaları?   ( alıntıdır)
 
- Balgam söktürücüdür.
- Yumuşatıcı ve hazmettirici özellikleri vardır.
- Haricen iyi bir yara iyileştiricisi ve ağrı kesicidir.
- Lahana tohumu dahilen kurt düşürücü ve idrar söktürücü olarak kullanılır.
- Yaralı ve şiş ayaklara yapraklar ezilerek sarılırsa çok yararı olur.
- İçerdiği kimyasallar nedeniyle bedenin hastalıklara karşı direncini arttırır.
 Kış aylarında bolca tükettiğimiz kırmızı lahananın karakteristik rengi, önemli bir antioksidan olan anyosiyanin yönünden ( kırmızı – mavi bitki pigmentlerinin büyük bir grubu ) ne kadar zengin olduğunu yansıtıyor.

Salatalarda bolca kullandığımız bu lahana;
riboflavin, folik asit, kalsiyum, demir, magnezyum ve diyet lifi yönünden de çok zengin.
Ayrıca iyi bir A, C, K vitamini kaynağı.


Diğer salatalarımız için tık tık:
    Çocuklara Kereviz Salatası ve Diğer Salatalar

                                                      

         Bir diğer çeşidim ise zeytinyağlı yemeklerimizin bir başka güzeli Barbunya..
         Elbette yazdan buzluğa atılan stoklarımızdan..
Z.yağlı Barbunya
         Daha önce de dediğim gibi;
  "Her mevsim, her konseptteki sofralarımızı renklendiren,
   Artık bayanların davet günlerinde de ikramlık çeşitlere eklenen,
   Sunumu şık ve dolap ömrü uzun,
   Lezzetli, sağlıklı, hafif birbirinden farklı muhteşem tatlar onlar.."
          Diğer zeytinyağlılarımız için tık tık:  
               Zeytinyağlı Nefis Lezzetler

      İster hanımların arkadaş gününde, ister çay saatlerimizde;
      İster işyerindeki öğlen yemeklerimizde, ister ailece akşam yemeğimizde;
      Ve elbette tüm özel gün ve kutlamalarınızda..

      Birbirinden lezzetli bu nefis salataları, zeytinyağlıları ve menümüzdeki diğer yiyeceklerimizi sofralarınızda görmek çok kolay..
      İrtibat:     "adamutfak.evyemekleri@gmail.com" 


27 Ocak 2013

Yumurtasız ve Sütsüz Etkinliğine: Portakal Peltesi

      Merhabalar.. Güzel bir haftasonunu İstanbul'da öğlen başlayan kar yağışı ile bitiriyoruz..
      Sabah kızım ve damadımla Ortaköy'de kahvaltıya gittik.. Soğuk olmasa biraz daha tadını çıkarabilirdik ama çok şükür güzel bir hava almış olduk.. Öğlen de kızımın çok sevdiği z.yağlı beyazlahana dolması yaptım.. Şöylee fıstıklı üzümlü.. Tabi sırada diğer eklenecek birbirinden güzel yemelerim ve resimlerim de olduğu için dolmanın resmi daha sonra gelecek..

      Geçen sefer, alerjisi olan çocuklar için düzenlenen Paşa Sofram'daki etkinlik için Ekmek Pizza tarifi yayınlamıştım. (Bloğumdan da ulaşabilirsiniz tıktık: Ekmek Pizzası ) Bloğunda tarifimi paylaşan ve güzel yorumlarda bulunan sevgili Paşa Sofram'a buradan da teşekkür ediyorum.. Bu güzel arşivi mutlaka incelemenizi öneriyorum.. Etkinliğe tarif ile katılabilmek için bugün son gün.. Hemen hızla son tarifimi yetiştireyim :)

      Bu kez de rahmetli babacıma çok sık yaptığım, sağlıklı ve lezzetli bir tatlı yapacağım.. Tabi farklı ve şık bir sunumla.. Ben küçük portakallardan tercih ettim, biraz daha tadımlık oldu.. İşte fotosu:
Portakal Peltesi




      Malzemeler:

    3-4 portakalın suyu
    1 portakalın kabuğunun rendesi
    3-4 kaşık nişasta
    1/2 su bardağı şeker
    1/2 su bardağı su















      Portakallar ikiye bölünüp suları sıkıldıktan sonra içlerini kaşıkla veya elle çıkartalım.
      1 portakalın kabuğunu rendeleyelim.
      Tencereye portakal suyunu, kabuğunun rendesini, nişastayı, şekeri ve suyu ilave edip muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirelim. Tadına bakıp damak tadınıza göre şeker veya portakal suyu ilave edebilirsiniz. Ocağın altını kapadıktan sonra karıştırarak ılınmasını sağlayalım.
 
İçlerini oyduğumuz yarım portakallar tabakta düz durmuyorlarsa bıçakla biraz altlarını düzeltelim.
Pişirdiğimiz pelteyi kaşıkla boş portakallara dolduralım.
Eğer pelte artarsa veya arzuya göre tamamını ıslattığımız kuplara dökelim.
Portakal Peltesi  /  makyajsız haliyle:)

                 Soğuduktan sonra ister hindistan cevizi, ister tarçın, ister pasta süsleri ile süsleyelim.
                 Gördüğünüz gibi ben sizin için her türlü kombinasyonları yaptım :)
                 Afiyet olsun, sevgiler..
nasıl görünüyor, beğendiniz mi?

               Unutmadan, bloğuma ve facebook sayfama  hepinizi bekliyorum
               görüşmek üzereee..:)
                
 
    İster hanımların arkadaş gününde, ister çay saatlerinizde;
    İster işyerindeki öğlen yemeklerinizde, ister ailece akşam yemeğinizde;
    Ve elbette tüm özel gün ve kutlamalarınızda; dilediğiniz ne varsa.. 

             Tıklayınız:   İşte Sunabileceğim Menüm.. 
    Sipariş ve Bilgi İçin:  "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"

25 Ocak 2013

Yumurtasız ve Sütsüz Etkinliğine: Ekmek Pizzası

       Herkese merhabalar.. Bu sabah kahvaltı için evdeki bayat ekmeğimi nasıl değerlendirsem ve değişik ne hazırlasam diye düşünürken önce aklıma yumurtalı ekmek yapmak geldi.
       Daha sonra sevgili blogger arkadaşım Paşa Sofram 'ın  düzenlediği, "Yumurtasız ve Sütsüz Tarifler Etkinliği" ni hatırladım. Alerjisi olan kişiler için hazırlanan bu önemli ve faydalı etkinliği düzenleyen Paşa Sofram'a ve tarifleriyle katılan herkese teşekkürlerimi sunarım.
       Günlerdir aklıma türlü türlü tarifler gelse de, yapmaya ve resimleri çekmeye fırsatım olmadığı için bir türlü katılamamıştım. Nihayet "Ekmek Pizzası" ile küçük bir katkım olacak, umarım etkinlik bitmeden tariflerin devamını getirebilirim.
        Şimdi sizlere ilk defa bir tarif vererek bu pratik pizzayı haydi birlikte hazırlayalım :)
              
  Malzemeler: 
      Ekmek
      Salça
      Sıvıyağ
      Domates
      Biber
      Sucuk
      Sosis (resimden sonra ilave ettim)
      Kaşar peyniri  (dokunan varsa kullanmayabilir)
      Zeytin
      Kekik
      Tuz

Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayalım.
Değerlendirebilmek ve sosunu daha iyi çekmesi için bayatlamış bir ekmeği kalın dilimlere bölelim.
Sosu için: bir tasa yaklaşık 2 kaşık salça, su, biraz sıvıyağ, biraz da kekik ve tuz ilave edip karıştıralım. Dilim sayınıza göre yetmediği takdirde hemen devamını getirebilirsiniz, ben de öyle yaptım.
Sosu kaşıkla ekmeklere döküp ıslatalım. Ardından kaşarları üzerine serpelim:

        İstediğiniz oranda ve çeşitte hazırladığınız malzemeleri üzerine dizelim.
        Ben en son sucuk ve sosis koydum.
        Daha sonra arzuya göre biraz daha kaşar ilave edelim ve hafif kekik serpelim.
        Isıtılmış fırınımızda sucuk ve sosislerin rengi değişip kaşarlar eriyinceye kadar pişirelim.
        Vee yaklaşık 20-25 dk sonra, fırından çıktıktan sonraki hali ile sizleri başbaşa bırakalım :)
Ekmek Pizzası
      Afiyet olsun..
     Sevgiler, hayırlı cumalar..


Ben kimim ve amacım mı ne?  İlk yayınım sizlerle:  Anne Eli'ni Özleyenlere...
Menüm mü nasıl?  İşte Sunabileceğim Menüm..

       Özel günleriniz Çay saatleriniz Davetleriniz
Kokteylleriniz Kutlamalarınız Tüm Sofralarınız için
              Sipariş:   "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"

23 Ocak 2013

Pizza Pizzaaa

     Pizzayı sevmeyenimiz var mıdır? Bence yoktur; ama varsa da resimlere baktıktan sonra belki fikri değişebilir:) Sonuçta, malumunuz pizzanın her damak lezzetine göre içeriği de farklı kılınabilir..

     Bugün sizler için kendi ellerimle pizza hamuru mayaladım ve hamuru ikiye böldüm.. Büyük bir keyifle dilimlediğim malzemelerle, açtığım ve sosladığım hamuru buluşturarak iki tepsi hazırladım..
     İşte ilk posta:
Pizza

    Küçük yuvarlak tepsideki pizza dilimlenirken, dikdörtgen tepsideki pizzanın fırına girmeden önceki hâli:

     Ve işte iştahları kabartan, fırından ilk çıktığındaki kokusu ve sıcağıyla o muhteşem görüntüsü:

      Dilimlenmiş hâli:
Afiyet olsun :)
  
    İster hanımların arkadaş gününde, ister çay saatlerimizde;
    İster işyerindeki öğlen yemeklerimizde, ister ailece akşam yemeğimizde;
    Ve elbette tüm özel gün ve kutlamalarınızda dilediğiniz ne varsa.. 

          Tıklayınız:   İşte Sunabileceğim Menüm..
        

                                           Sipariş ve Bilgi İçin:    
                    "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"




     Unutmadan, 
    Tüm Müslüman aleminin kandili mübarek olsun, 
    Allah hepimizin dualarını kabul etsin inşallah..

19 Ocak 2013

Yöresel İki Tat: Kars Ketesi ve Bulgur Köftesi

      Merhabalar.. Güzel, sıcak bir pazarı geride bıraktık. Şimdiden herkese iyi bir hafta geçirmesini diliyorum. Sömestr öncesi son haftaya karlı girecekmişiz, aman dikkat..
      Bu haftaiçi kendisine çok yakın oturduğum canım annecimin doğumgünü için Ümraniye'deki evinde 3 kızı ve ve 4 kız torunu olarak toplandık :)
      Aslında öğleden sonra kardeşlerim arayıp anneme sürpriz doğumgünü partisi yapmaya geleceklerini söylediler. Avrupa yakasında oturan kızım hemen yola koyulup kutlamaya yetişti.. Kardeşlerim de yeğenlerimi okuldan alıp, pastaneden ve marketten bol bol da alışveriş yapıp akşamüstü geldiler..
      Ben de annecime gün içinde doğu bölgelerimize özgü bu iki tadı yapmıştım..
Kars Ketesi ve Bulgur Köftesi

       Karadenizli olmama rağmen kayınvalidem ve doğulu komşularımdan öğrenmiştim bunları..
       Bildiğiniz üzere içinde sadece kavrulmuş un bulunan, şekli ayrı, tadı ayrı güzel Ketemiz:
Kars Ketesi

      Küçük bulgur toplarının haşlandıktan sonra sosuyla buluşmasıyla işte müthiş bir lezzet:
      (Arzuya göre ya salçalı soğanlı ya da sarımsaklı yoğurt üzerine yağ gezdirilerek de yapılıyor.
      2 farklı şekilde sunulabilen bu Bulgur Köftesi'ne Erzincan'da Lottik de deniliyor.. )
BulgurKöftesi



       Başka neler mi vardı?
İşte Doğumgünü Soframız

      Açıkça söyleyeyim; sofrada gördüğünüz ve anlayacağınız üzere Yaş Pasta, Tatlı-Tuzlu Kurabiyeler, Kek, Su Böreği, Acıbadem Kurabiyesi, Jelibonlar kardeşlerimce hazır alındı.. Malesef zaman yoktu genişçe hazırlanmaya dediğim gibi..
      Kars Ketesi, Bulgur Köftesi ve dünden kalan azcık Kereviz Salatası ise benden..
İyi Ki Doğdun Canım Annem

     Yemek faslımız bittikten sonra kuruyemiş ve kahve keyfini yaparken, çocuklar olmazsa olmaz şarkıları ve dans  gösterileri ile elbette güne renk kattılar :)
     Sonuç olarak kız kıza güzel bir mini parti ile oldukça güzel vakit geçirdik..

   Allahım bizleri sevdiklerimizden ayırmasın dostlar..
   Haydin kalın sağlıcakla :)
  
Bir diğer "yöresel yemekler" yayınım için tıklayınız:  
Trakya'nın Dızmana'sı ile Malatya'nın Yassı Köfte'si
    
                                           Sipariş ve Bilgi İçin:    
                    "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"

 

18 Ocak 2013

Biraz Da Tuzlu Hamurişilerimden Almaz Mısınız?

       Merhaba dostlarım.. Bu hafta küçük bir operasyon geçirdim.. Hayırlı sonuçlar almayı diliyorum, dualarınızı esirgemeyin lütfen.. Tezcanlı olduğum için hemen ayaklandım ve çok şükür yine sizlerleyim :)
       Bu aralar çay saatleri, arkadaş davetleri, salatalar, sütlü tatlılar yayınladığım için, yakın zamanda yaptığım börek çöreklerimi sizlerle paylaşmadığımı farkettim..
       İlki, çok beğendiğiniz, ancak bu kez de siyah haşhaştan muhteşem bir lezzet:
Haşhaşlı Çörek

       Her yemeğin vazgeçilmezi patates ile ister rulo-kare, ister ince-uzun; hafif ve farklı bir tariften:
Patatesli Börek (Yufkadan)

      
       Her şekil ve her içerikte, kat kat hamurunun harika tadı ve bu kez de diktörtgen ve dekolteli hali ile:
Sosisli-Kaşarlı Milföy Börek

       Çiğböreğe benzeyen; ancak peynirli olan; nefis bir el açması acele börek:
Peynirli Üçgen Börek  (Kızartma)

       Elde açmalı hamurişleri ile devam edelim, mayalı hamurdan yine bir kızartma:
 Peynirli Hamur Kızartması

      Ve son olarak yine elde açmalı, iki farklı, yağsız tavada yaptığım gözleme çeşidim ile bitireyim:
Yufka Görünümlü Peynirli Gözleme  (Mayalı)

Bazlama Benzeri Peynirli Gözleme  (Karbonatlı)
      
     Konuyla alakalı diğer çeşitlerimiz için mutlaka tıklayınız: 

                            Börekler-Çörekler-Poğaçalar
 
       Özel günleriniz Çay saatleriniz Davetleriniz
Kokteylleriniz Kutlamalarınız Tüm Sofralarınız için
              Sipariş:   "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"

       Herkese hayırlı cumalar ve keyifli haftasonları dilerim..
     Görüşmek üzere :)

14 Ocak 2013

Hafif ve Leziz Sütlü Tatlılar

        Şerbetli ve ağır tatlı sevmeyenlere ikram edilebilecek;
        Ya da şerbetli tatlıların yanında sofrayı ve mideyi dengeleyecek;
        Çeşitli sosları ve çeşitli sunumlarıyla, birbirinden farklı;
        Hem göze, hem de her damak tadına hitap eden;
        İster kupta, ister borcamda hafif ve leziz tLü TatLıLarımız..
               (resimler zamanla güncellenmektedir)



13 Ocak 2013

Çocuklara Kereviz Salatası ve Diğer Salatalar

       Yağmurlu ve soğuk bir haftasonunun ardından herkese merhabalar..
       Çocuklara ve elbette bazı büyüklerimize kerevizi sevdirmeye çalışmanın bir yolu Zeytinyağlı Portakallı Kereviz idi.. Bu yayınımda (Çikolatalı Bonbon ve Portakallı Kereviz) ayrıca Kerevizin Faydaları'nı da sizlerle paylaşmıştım..
       Şimdi de beğenildiği için (Arkadaş Günü Davetleri-1) yayınımdaki Buğdaylı Kereviz Salatası'nı biraz değiştirerek tekrar yaptım.. Bu sağlıklı salata ile kerevizin o kendine has sevimli kokusunu :) portakalla değil de sarımsaklı yoğurt, mayonez, turşu ile kamufle etmeye çalıştım..
        Eh bir de, biraz daha sevimli olabilmesi için süslemeye çalıştım.. Başarılı olmuş muyum sizce?
Kereviz Salatası
Kereviz Salatası
        Şimdi de aileyi bir araya getirelim :)
         Belki bu tariflerle ve bu surat süslemeleriyle kerevizin alıcısı artabilir, ne dersiniz?

                                                                         
         Bir diğer yeni ekleyeceğim salata ise hepimizin çok sevdiği, bilindik Patates Salatası..
         Ancak bu kez sevmeyenleri olabileceği için, maydanoz ve soğan ile değil; resimde göreceğiniz üzere havuç, kıvırcık, marul, kırmızı lahana ile harmanladım.. Böyle çok daha sağlıklı, doyurucu, bereketli ve leziz oldu.. Kesinlikle tavsiye ediyorum..
Patates Salatası
                                                               

      Bu nefis salata çeşitlerimiz de diğer yayınlarımızdan:    
                                                         (resimler zamanla güncellenmektedir)
Patatesli Havuçlu Salata
Kısır
Çin Pilavı  (Pirinç Salatası)
Kısır
Patates Salatası
Kısır
Kabak Salatası
(Üzerinde közlenmiş kırmızı biber)
Kabak Salatası   (Üzerinde ceviz ve toz dereotu)
Buğdaylı Kereviz Salatası
Kat kat bir tat: Sonbahar Salatası (ve Karnıyarık Börek)
Brokoli Salatası  (ve Z.yağlı Barbunya - Z.yağlı Kereviz)
Kısır
Kuskuslu Yeşil Mercimekli Salata

Kırmızı Lahana Salatası

Kısır

Bir İşyerine: Makarna Salatası ve Patates Salatası

Kırmızı Lahana Salatası

(Elmalı Turta-Ebruli Muhallebi-Peynirli Pofuduklar-Patatesli Çıtır Börek-Kuskus Salatası-Yoğurtlu Havuç Salatası)

Kuskus Salatası
Yoğurtlu Havuç Salatası


Makarna Salatası
(Makarna Salatası-Gül Böreği-Turşu Kavurması-Yalancı Tavukgöğsü-Portakallı Islak Kek)

Yerelması Salatası (ve Dereotlu Peynirlik Kek-Mantolu Patatesli Börek)

Yoğurtlu Havuç Salatası

Kabak Salatası

Tavuklu Kuskus Salatası

Patates Salatası

Cevizli Kabak Salatası

Patates Salatası

Patlıcan Salatası

Közlenmiş Kırmızı Biber ve Patlıcan Salatası

Kırmızı Lahana Salatası

Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası

Kabak Salatası


      İster söz-nişan törenlerinizde, ister kokteyllerinizde;
      İster hanımların arkadaş gününde, ister çay saatlerinizde;
      İster işyerindeki öğlen yemeklerinizde, ister ailece akşam yemeğinizde;
      Ve elbette tüm özel gün ve kutlamalarınızda..

      Birbirinden lezzetli bu nefis salataları ve menümüzdeki diğer yiyeceklerimizi sofralarınızda görmek çok kolay..
      İrtibat:     "adamutfak.evyemekleri@gmail.com"